Vücut ölçüm endeksleri

Vücut kitle endeksleri (VKİ) vücut ağırlığı dağılımının ölçüsüdür ve bir kişinin sağlıklı bir kiloda olup olmadığını değerlendirmek için kullanılır.

Vücut İndeksi Hesaplayıcı

Hesaplayıcı aşağıdaki vücut kitle endekslerini hesaplar: BMI, BSI, Ponderal ve Broca endeksleri, WHR, WHtR, vücut yağı ve FFMI.

Temel veri girişi:

Ağırlık
kg
Yükseklik
cm
Cinsiyet
Yaş
Yıllar

Vücut Kitle İndeksi VKİ

Vücut kitle indeksi (VKİ), ağırlığı boyun karesiyle ilişkilendiren bir ölçüdür. BMI yaklaşık bir kılavuzdur çünkü boy veya kilo dağılımını dikkate almaz. VKİ, 1980'lerin başından beri Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kullanılmaktadır. Hesaplanan BMI değerinin yorumlanması, nüfusun tablo haline getirilmiş ortalama değerleri ile karşılaştırılarak yapılır. Bu, normal aralığın, araştırma sırasında nüfusun ortalamasına karşılık geldiği anlamına gelir.

Bel ölçüsü:

Kalça kemiğinizin üst kısmını ve kaburgalarınızın alt kısmını bulun. Normal nefes verin. Mezurayı bu noktaların ortasına yerleştirin ve belinizin etrafına sarın.

Bel ölçüsü giriliyor:

Bel ölçüsü
cm

Vücut Şekli Endeksi (A Body Shape Index BSI veya ABSI)

Vücut Şekli İndeksi (BSI) ya da daha doğru bir ifadeyle Vücut Şekli İndeksi (ABSI), Vücut Kitle İndeksi'nin (BMI) geliştirilmiş hali olarak düşünülebilir. ABSI, ağırlık ve boya ek olarak bel çevresini de hesaba katarak BMI'den temelde ayrılır. Hesaplanan ABSI bize vücut şeklinin dağılımı hakkında bilgi verir. ABSI ne kadar yüksekse, kollar, bacaklar veya gövdede kas veya deri altı yağ gibi vücudun diğer bölgelerine göre karın bölgesindeki yağ oranı o kadar yüksektir.

Risk sınıflandırması

Ponderal indeks

Rohrer endeksi olarak da bilinen Ponderal endeks, vücut kitle endeksine benzer şekilde, boya göre vücut ağırlığının (fiziksel olarak doğru, vücut kütlesi) bir ölçüsüdür. Ancak ikincisinden farklı olarak, m kütlesi l boyunun 3 kuvvetine bölünür, yani bir alandan ziyade (hayali) bir hacimle ilişkilidir.

Broca indeksi

Broca endeksi, bir kişinin normal kilosunu hesaplamak için kullanılan bir ölçüdür. Broca Endeksi yalnızca kaba bir tahmindir ve en iyi ortalama boy aralığına uygulanır; çok uzun ve çok kısa insanlar için BMI biraz daha doğrudur.

Bel-boy oranı

Bel-Boy Oranı (Waist-to-Height Ratio WHtR), bir kişinin sağlık risklerinin bir göstergesidir. Bel çevresinin boya (santimetre cinsinden) bölünmesiyle hesaplanır.

Kalça çevresi ölçümü:

Beliniz gövdenizin en dar kısmıdır. Kalçalar bunun altındadır ve genellikle belinizden daha geniştir. Kalça ölçümü kalçaları da içerir. Kalça ölçümü, kalçalarınızın en geniş olduğu noktadan alınmalıdır. Kalça, vücudunuzun alt kısmının en geniş çevresidir.

Kalça çevresi yakalama:

Kalça ölçüsü
cm

Bel-kalça oranı

Bel-Kalça Oranı (Waist to Hip Ratio WHR), bel çevresinin kalça çevresine oranını ölçen bir orandır. Bel çevresinin kalça çevresine bölünmesiyle hesaplanır.

Boyun çevresi ölçümü:

Mezurayı boynunuzun etrafına sarın ve boynunuzla omuzlarınızın birleştiği yerden yaklaşık üç santimetre önce başlayın. Bu, adem elmanızın alt kısmına da denk gelebilir. Boynunuzun etrafından sonuna kadar dolaşın ve boyun ile mezura arasında boşluk bırakmayın. Gereksiz gerginlik yaratacak kadar sert çekmeyin, sadece doğru bir ölçüm almaya yetecek kadar çekin. Bandın yatay olduğundan ve açılı tutulmadığından emin olun.

Boyun çevresi yakalama:

Kolye
cm

Vücut yağ oranı

Donanma ve YMCA yöntemleri kullanılarak vücut yağının hesaplanması. Donanma yöntemi ve YMCA yönteminin her ikisi de vücut yağ oranını tahmin etmek için kullanılan yöntemlerdir. Donanma yöntemi (3 bileşenli model yöntemi olarak da bilinir) bel çevresi, boy ve vücut ağırlığı ölçümlerine dayanarak vücut yağ yüzdesini hesaplar. Ayrıca, formül cinsiyet ve yaş grubuna dayanmaktadır. YMCA yöntemi, boy, kilo ve bel çevresi ölçümüne dayalı olarak hesaplanan daha basit bir formül kullanır. Formül, Donanma yönteminden daha basittir, ancak aynı zamanda daha az doğrudur. Her iki yöntem de sadece tahminidir ve çok doğru değildir, bu nedenle örneğin bir banyo tartısı ile belirlenen vücut yağ yüzdesini aşağıya girmek de mümkündür.

Burada, örneğin bir vücut yağ ölçümünden hesaplanandan daha doğru bir değer biliniyorsa, bir vücut yağ oranı belirtmek mümkündür. Varsayılan olarak Donanma yöntemine göre hesaplanan Vücut Yağ Oranı kullanılır.

Vücut yağ oranı
%

Yağsız Kitle İndeksi (Fat Free Mass Index FFMI)

Yağsız Kitle Endeksi (FFMI), basit VKİ'nin ötesine geçen bir endekstir. VKİ ağırlığın kaynağını, yani kas veya yağı dikkate almaz. Vücut yağını hesaba kattığı için VKİ bu durumda daha önemlidir. Yüksek bir FFMI, iyi bir antrenman durumunu ve dolayısıyla yüksek bir kas oranını gösterir. FFMI'nin üst sınırı erkekler için 25 ve kadınlar için 22'dir; bu da antrenman ve diyet yoluyla hala elde edilebilecek potansiyelin bir ölçüsüdür. Erkekler 20'nin üzerinde bir FFMI hedeflemeli, kadınlar ise 17'yi hedeflemelidir.

Sonuçların özeti

Ağırlık
Yükseklik
Cinsiyet
Yaş
Bel Çevresi
Kalça Çevresi
Boyun Çevresi
Vücut Yağ Yüzdesi
VKİ
ABSI z
Ponderal indeks
Broca indeksi
WHtR
WHR
Vücut yağı Navy Yöntem
Vücut yağı YMCA Yöntem
FFMI

Referanslar: Vikipedi'de vücut kitle indeksi Wikipedia'da vücut şekli endeksi (İngilizce)

Dizin

Dizin

Vücut Kitle Hesaplayıcıları

Bebek ve çocuk

Bebeklerin ve çocukların ağırlığına göre boyut Bebek ve çocuk vücut ölçüleri Bebek ve çocuk ağırlığı

Yaş için VKİ: Vücut Kitle İndeksi VKİ VKİ-Hesaplayıcı Bebek VKİ Hesaplayıcı çocuk 1 ila 5 yaş

ABSI: ABSI-Vücut şekli endeksi

Broca: Broca-Hesaplayıcı

Ponderal: Ponderal-Hesaplayıcı